Abdel Fattahs kamp – alles kamp

Debattinnlegg Klasskampen 03/11/2011

En av Egypts mest fremtredende bloggere, Alaa Abdel Fattah (29), ble arrestert av det egyptiske militærpolitiet søndag 30. oktober. Han er arrestert for å ha nektet å bli avhørt av en militærdomstol. I militære domstoler har ikke den saksøkte rett til å velge advokat, ei heller retten til å anke saken til annet enn en ny militær domstol. Dommeren og advokatene som blir valgt ut er militære. Den saksøkte får ikke mer enn noen få dager til å forberede sitt forsvar, og selve rettsaken kan ta så lite som 5–10 minutter. Det er hans rett som sivil borger å få en rettferdig rettsak i en sivil domstol.
I Mubaraks tid ble rundt 30.000 sivile dømt i militære domstoler på 30 år, i løpet av militærjuntaens ni måneder ved makten er dette tallet allerede rundt 12.000.

Abdel Fattah ble arrestert etter å ha publisert en artikkel med sitt vitnemål om de blodige hendelsene 9. oktober, der 27 mennesker ble skutt eller kjørt over av militærets panservogner. Han kritiserte klart og tydelig militærjuntaen, de statlige mediene som hisser opp til sekulær vold for å skjule militærets handlinger, og de krefter som forsøker å profitere på hendelsene for å drive sin egen agenda. På veien til domstolen beskrev Abdel Fattah til The Guardian det samme som så mange andre øyenvitner og som videomateriale viser: «De har begått en massakre, en forferdelig forbrytelse, og nå jobber de med å legge skylden på noen andre. Hele situasjonen er forvrengt. I stedet for å starte en ordentlig etterforskning, sender de aktivister til rettssalen for å ha fortalt sannheten og den er at hæren har begått en kaldblodig forbrytelse.»

Mange ser på pågripelsen av Abdel Fattah som en advarsel til andre bloggere og politiske aktivister, som et nytt steg i en serie av overgrep mot ytringsfriheten (les for eksemepl global voices online blogg om overgrep mot pressefriheten i Egypt).

Menneskerettighetsorganisasjonen No to Military Trials (som Fattahs søster har vært med på å grunnlegge) skriver at dette bare er ett av mange eksempler på juntaens systematiske forfølgelse av journalister, mediapersonligheter, bloggere og aktivister. Flere bloggere har blitt avhørt og anholdt, som Asmaa Mahfouz, som ble nominert til årets Nobels fredspris, Hossam El Hamalawy, Loai Nagati og Maikel Nabil, som har vært på en sultestreik siden 22. august. De oppfordrer alle til å vise solidaritet med Alaa Abdel Fattah og den egyptiske befolkningens kamp for frihet, og nekter å samarbeide med den militære rettsforfølgningen av sivile, og begrunnelsen lyder slik: «Dette er ikke det nye Egypt vi har kjempet og dødd for».

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s